За ДНСК
   Нормативна база
   Становища
   Регистри
   Съобщения
   За медиите
   Бюджет
   Въпроси и отговори
   Конкурси за работа
   Връзки
   Профил на купувача
   Търгове
   Административно обслужване
   Обратна връзка
   За потребителя
   Антикорупция
   Начало
Разгънато меню
Търсене:

  За документите
  във формат PDF За PDF документи


ПРЕСЦЕНТЪР ДНСК
Информация до медиите
30.01.2019 г.

    Разрешението за строеж на новия обект в к.к. „Св. Св. Константин и Елена“
е издадено от главния архитект на Варна и е законосъобразно

    Разрешението за строеж на новия обект в к.к. „Св. Св. Константин и Елена“ е издадено от главния архитект на община Варна, на 16 февруари миналата година и е законосъобразно. Това съобщи началникът на ДНСК арх. Иван Несторов. Заедно със заместник-началника на ДНСК Петър Духлински и началника на РДНСК - Североизточен район Кирил Москов той извърши проверка на новостроящия се обект в курортния комплекс.
    Архитект Несторов обясни, че Дирекцията за национален строителен контрол отговаря за обекти от първа до трета категория, съгласно законодателството, а строителството и контрола на всички сгради до 15 метра са от компетентността на общинската администрация, независимо дали са обществени или жилищни, в това число и провереният обект, който е от четвърта категория.
    Другият отговорен по строителството на такива обекти е фирмата - консултант, стана ясно още от думите на началника на ДНСК. „Всички задължения, които трябва да се извършват относно законосъобразността на изготвените строителни книжа са възложени на консултанта. Той е този и който упражнява надзор на строителството и консултира строителните книжа“, подчерта още Несторов.
    „Нито ще има нов плаж, нито ще се застроява плажа“, каза още Несторов и допълни, че има влязъл в сила ПУП, който е одобрен от всички компетентни институции, имащи отношение към застрояването на брега на комплекс „ Св.св. Константин и Елена“.
    След извършената проверка архитект Несторов съобщи още, че МРРБ работи по изготвянето на промени в Закона за устройство на територията и по-конкретно промяна на чл.24, ал.3 от закона, с който се определя височината на сградата според терена. В момента съгласно този член се дава възможност на одобряващия орган да мери височината на сградата откъм улицата. Когато обаче се измери от към плажа - сградата „расте“, обясни още началникът на ДНСК.
    Проверките на ДНСК по Черноморието продължават на юг към Бургас.


ДНСК, гр.София, бул. “Христо Ботев” №47
Правна информация Декларация за достъпност